Schoolmaaltijden in Vlaanderen

Gezonde voeding in scholen.

De voorbije jaren werden in Vlaanderen verschillende inspanningen gedaan om gezonde voeding op school te promoten. Zo wil men komen tot een voedingsbeleid op school dat gebaseerd is op de methodiek 'Gezonde School' van het Vlaams Instituut Gezond Leven.

Er werden voor de lunch vrijblijvende voedingsrichtlijnen ontwikkeld voor scholen en cateraars. De gids geeft richtlijnen rond gezonde en milieuverantwoorde voedingsmiddelen, variatie, portiegroottes en frequenties voor menu’s van schoolmaaltijden.

Naast aandacht voor de samenstelling van de maaltijd, worden ook een aantal succesfactoren bij het aanbieden van een schoolmaaltijd meegegeven: tips om stap voor stap aanpassingen te doen, tips rond betrokkenheid van ouders, leerlingen en het personeel, tips om een positieve belevenis rond de maaltijd te creëren (bv. voldoende maaltijd, inrichting van de refter, presentatie van het eten, … ). Zo ook het eenvoudig kunnen bestellen van de maaltijden! Daarvoor kan men eetjemee.be gebruiken. Een zeer eenvoudige toepassing voor ouders en scholen om aan te geven welke maaltijd de ouders voor hun kind willen bestellen.

Huidig aanbod voldoet nog niet

De preventiepeiling van het Vlaams Instituut Gezond Leven (2019) toont aan dat een volwaardige portie groenten (een half bord) in heel wat Vlaamse scholen nog niet dagelijks op het menu staat. Bij de secundaire scholen serveert 6 op 10 elke dag voldoende groenten. Dat is een positieve evolutie tegenover 2015, toen dat in slechts de helft van de secundaire scholen het geval was. In basisscholen zien we een daling in het aantal scholen dat dagelijks een volwaardige groenteportie aanbiedt: van 6 op 10 scholen naar 5 op 10.

De aanbeveling is om in het weekmenu voldoende af te wisselen tussen wit (bv. gevogelte) en rood vlees, vis en peulvruchten (bv. linzen, kikkererwten, …), soja, mycoproteïnen of seitan.

Wissel het weekmenu voldoende af

De meeste basisscholen (74%) en secundaire scholen (80%) voldoen aan de aanbeveling om maximaal 1 maal per week vis op het menu te zetten. In ongeveer de helft van de scholen wordt wit vlees (bv. gevogelte) vaker dan 1 keer per week aangeboden. Rood vlees wordt in 1 op 4 scholen meer dan 1 keer per week geserveerd. Peulvruchten en plantaardige vleesvervangers worden - in tegenstelling tot wit en rood vlees - minder vaak aangeboden. Minder dan 5 op 10 basisscholen en minder dan 4 op 10 secundaire scholen maken er een gewoonte van om minstens één keer per week peulvruchten en vleesvervangers te voorzien. 48% van de basisscholen en 31% van de secundaire scholen biedt ze zelfs nooit aan. Een uitgebreider plantaardig aanbod op school dient dus verder gepromoot te worden.

Kies uit deze proteïnebronnen

bron: gezondleven.be